Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger?

Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger? 

Heb je overal een vergunning nodig voor een gevelsteiger?

Vergunning gevelsteiger, is dat wel op niet nodig? 

Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger? Gevelsteigers zijn er in allerlei maten. Wanneer u op privéterrein een lage gevelsteiger wilt huren, zult u waarschijnlijk niet stilstaan bij de vraag of je zonder vergunning een steiger mag neerzetten. Maar hoe zit dat met metershoge steigers? Met steigers die soms wekenlang of nog langer blijven staan op de openbare weg? Dan is de vraag: ‘Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger’, ineens logisch. 

Offerte aanvragen
  • Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger?

    Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger?

    Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger? 

    Heb je een vergunning nodig voor een gevelsteiger?

Vergunning gevelsteiger, dit dient u te weten…

Steigers voor gevels huren

Het verschillen tussen wel of geen vergunning voor een gevelsteiger bepaalt de plaats van plaatsing. Om objecten, dus ook gevelsteigers op straat, een openbare parkeerplaats of een andere openbare locatie te mogen plaatsen, is een vergunning nodig. Dit wordt een objectvergunning genoemd. Een objectvergunning voor een gevelsteiger dient te worden aangevraagd in de gemeente waar de steiger geplaatst wordt.

Objectvergunning voor een steiger op privéterrein

Goed, bij werkzaamheden waarbij u een steiger nodig heeft, is ook een vergunning nodig voor een gevelsteiger. Het maakt daarbij niet uit hoe groot, lang of breed de steiger is. Het maakt ook niet uit of het om een rolsteiger gaat die een middagje wordt geplaatst, of een grote, verankerde steiger die voor langere tijd blijft staan. Uitzondering hierop is een steiger die u op privéterrein plaatst. Zolang de steiger de openbare weg niet belemmert, heeft u dus géén objectvergunning nodig. 



Offerte aanvragen

Objectvergunning voor een steiger openbaar terrein

Wanneer er een steiger op openbaar terrein geplaatst wordt, is er een vergunning voor de gevelsteiger nodig in de vorm van een objectvergunning. Een objectvergunning is niet alleen nodig voor steigers. Ook voor terrassen, spandoeken, of evenement-objecten als partytenten, luchtkussen tijdens bijvoorbeeld een straatfeest, is een objectvergunning nodig. De objectvergunning is dus van toepassing op veel objecten die om wat voor reden dan ook, tijdelijk op openbaar terrein geplaatst worden.


Geen vergunning steigerbouw, wat zijn de consequenties? 

Aannemersbedrijven, schildersbedrijven en andere professionals weten in de regel wel dat er een vergunning voor steigerbouw nodig is. Maar de objectvergunning geldt ook voor particulieren. Wanneer u wordt ‘betrapt’ op het niet naleven van de vergunningplicht levert dit problemen op. Het kan zijn dat de steiger direct verwijderd moet worden, wat zorgt voor vertraging van het project. U riskeert een boete en het levert hoe dan ook gedoe op. Gaat u een steiger plaatsen – ook een kleine voor maar een paar uurtjes – op openbaar terrein, dan is daarvoor een vergunning nodig. Het doel van objectvergunning is het waarborgen van de veiligheid voor de omgeving. 


Offerte aanvragen

Hoe lang is een objectvergunning geldig? 

Belangrijk is dat u alleen een vergunning gevelsteiger nodig heeft wanneer deze op de openbare weg staat. Staat de steiger op privéterrein, maar plaatst u bijvoorbeeld meerdere afvalcontainers op de openbare weg, of is er een stilstaande kraan op de openbare weg nodig om de steiger op te bouwen? Ook dan kan een objectvergunning verlangt worden. U Kunt dit navragen bij de gemeente.

Een objectvergunning is in principe éénmalig. Professionele bedrijven, zoals schildersbedrijven, aannemers en bedrijven voor gevelrenovatie kunnen een jaarvergunning aanvragen. Dit kan per gemeente verschillend zijn geregeld.

Algemene regelgeving vergunning gevelsteiger

De regels kunnen per gemeente verschillen. Dit komt omdat er geen landelijke geldende regels zijn. Elke gemeente mag op het gebied van steigers het eigen vergunningsbeleid bepalen. Ook verschilt het per gemeente hoe snel een vergunning geregeld kan zijn. Doorgaans duurt het enige weken. Bij spoed, bijvoorbeeld wanneer er een gevelsteiger nodig om stormschade te verhelpen, kunnen er andere regels gelden. Het algemene advies is: vergunning gevelsteiger nodig (objectvergunning), doen dan navraag bij de gemeente.



Offerte aanvragen

Gevelsteiger huren inclusief objectvergunning? 

Bij Petersen Steigerverhuur huurt u professionele steigers die geschikt zijn voor tal van werkzaamheden. Wij kunnen zorgen voor het stellageontwerp en leveren alle apparatuur die nodig is om veilig te kunnen werken. Ook de montage en de latere demontage wordt door ons uitgevoerd. Dit is de meest veilige optie. Niet alleen om veiligheid te verzekeren aan mensen en de werkomgeving, maar ook om vertraging of juridische problemen te voorkomen wanneer veiligheidsregels (ongemerkt) worden overtreden. 


Wanneer u een gevelsteiger huur voor plaatsing op openbaar terrein, is dit niet automatisch inclusief objectvergunning. U dient zelf zorg te dragen dat deze tijdig wordt aangevraagd. Uiteraard kunnen wij u wel adviseren bij vragen.



Conclusie

Wanneer u een steiger plaatst op gemeentegrond (de openbare weg of openbare ruimte) is daar meestal een vergunning voor nodig (Objectvergunning). Steiger huren in Amsterdam? In Amsterdam is altijd een vergunning nodig. Bij het plaatsen van een steiger geldt, zowel wanneer deze verankerd aan de gevel is, of op de grond staat, vergunning plichtig. Wat de regels en kosten zijn, verschilt per gemeente. Gemeenten mogen dit zelf bepalen. Vraag tijdig bij de gemeente aan waar u rekening mee dient te houden, want de ene gemeente werkt sneller dan de ander. Bij spoed, bijvoorbeeld bij instortgevaar door brand of stormschade, gaat een vergunningaanvraag doorgaans sneller.



Offerte aanvragen

Een steiger laten bouwen voor gevelrenovatie? Elk project is voor ons weer een uitdaging, maar niets is te gek!

Bekijk onze steigers en prijzen

Share by: